Gepard

22. října 2008 v 17:11 | jjaaaarrraaaa |  šelmy
Gepard je nejrychlejším pozemním živočichem na světě. Při lovu kořisti dokáže na krátkou vzdálenost dosáhnout rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu. Ani ta ho bohužel neochrání před zbraněmi lovců.
Od ostatních velkých skvrnitých koček lze geparda snadno odlišit podle jeho mrštného štíhlého těla, malé hlavy a mimořádně dlouhých nohou. Typický je i dlouhý ocas. Díky takovéto stavbě těla a také díky mohutným plicím je gepard vynikajícím sprinterem.
ZPŮSOB ŽIVOTA-Samci a samice gepardů vedou naprosto odlišný způsob života. Samice věnuje péči každému svému vrhu mláďat po celých 20 měsíců, mimo tuto dobu pak žije zcela samotářsky. Na rozdíl od gepardích samců není agresivní. Při vzájemných potyčkách raději ustoupí, než aby útočila. Samice si ani neobhajují teritorium, které se často překrývá s územím náležejícím jiné samici. Samci naproti tomu žijí jen vzácně samotářsky. Většinou se sdružují do čistě ,,pánských´´ skupin o čtyřech až pěti zvířatech a společně i loví. Skupina je někdy tvořena bratry ze stejného vrhu, kteří zůstali pohromadě i po opuštění rodiny. Každá skupina samců si urputně hájí své teritorium a pravidelně značkuje jeho hranici močí. Pokud se na jejich území zatoulají příslušníci nějaké jiné skupiny , jsou neprodleně napadeni původními vlastníky a nezřídka se stává, že je některý z vetřelců zabit. Pachové značky používají i samice, aby oznámily připravenost k páření. Jakmile některý ze samců objeví pach říjné samice , začne s ní komunikovat zvláštním hlasem.
POTRAVA A LOV-Gepardi si kořist vybírají mezi malými druhy antilop, zejména mezi gazelami, ale loví i zajíce, mláďata prasat bradavičnatých nebo ptáky. Většina velkých kočkovitých šelem číhá na kořist v úkrytu a čeká na kolemjdoucí kopytníky , které pak překvapí mohutným skokem ze zálohy. Gepard má jinou loveckou techniku: při lovu se nejprve připlíží co nejblíže k pasoucímu se stádu a v rozhodujícím okamžiku se objeví před kořistí. Ve stádě vypukne panika a gepard se zaměří na zvíře, které se ve zmatku od stáda oddělí. To pak pronásleduje prudkým sprintem. Díky běžeckým schopnostem dokáže ulovit i zvířata větší, než je on sám, ale pokud se pronásledování protáhne přes pět minut, většinou lov vzdá. Gepard loví převážně ve dne, kdy ostatní velké šelmy spí. Tato lehce stavěná kočka se nechá ostatními šelmami poměrně snadno zastrašit a odehnat od kořisti. Dokonce i supi někdy dokážou geparda od jeho úlovku zapudit. Proto se gepard snaží odnést si kořist do úkrytu.
ROZMNOŽOVÁNÍ-Gepardi nemají během roku žádné pevné období páření. Mláďata se proto mohou rodit v kterékoli roční době. Po několikanásobném spáření samec nakonec samici opustí a ta se pak stará o mláďata sama. Samice rodí na skrytém místě. Mláďata jsou v prvních jedenácti dnech svého života slepá a zcela bezmocná. Jakmile se jim otevřou oči, přenáší je matka vždy po několika dnech do nového úkrytu. O něco později již mladí mohou následovat matku po svých. Malí gepardi jsou odstavováni zhruba ve stáří tří měsíců. Poté následují svou matku při každé její lovecké výpravě a ona se s nimi dělí o kořist. Po 13 až 20 měsících nakonec mládí matku opouštějí, přesto však ještě několik měsíců zůstávají spolu. Samičky se od skupiny odpojují jako první a každá z nich se snaží najít si lovecké teritorium v nějaké jiné oblasti. Mladí samci zůstávají pohromadě, ale i oni opouštějí své rodiště. Teprve ve věku dvou až tří let samci pohlavně dospívají.
DŮLEŽITÉ ZNAKY
Tělesné rozměry:
Délka: Od hlavy po kořen ocasu 130-150 cm , ocas 60-80 cm
Hmotnost: 30-60 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 2.-3. roce
Období rozmnožování: celoročně
Délka březosti: 90-95 dní
Velikost vrhu: až 5 mláďat , většinou však jen 2-4
Způsob života:
Chování: samice jsou samotářské, samci žijí v malých tlupách.
Potrava: rozličné druhy gazel, zajíci, hlodavci a občas i zebry.
Délka života: Ve volné přírodě přibližně 12 let, v zajetí o něco déle.
Příbuzné druhy:
Nemá blízké příbuzné. Silně ohrožený poddruh geparda, Acinonyx jubatus venaticus, žije v Asii.
Jak gepard loví kořist:
1) Když gepard vypátrá osamělou kořist, skryje se ve vysoké trávě a snaží se připlížit tak blízko, aby mohl vyhlédnutou oběť překvapit ze zálohy. Útoky jiných kočkovitých šelem, například lvů, jsou založeny na kombinaci momentu překvapení, lsti a kolektivní spolupráce.
2)Gepard zaútočí na vyhlédnutou kořist velkou rychlostí a dohoní ji zpravidla během jedné minuty. Pro delší pronásledování není úzpůsoben. Skočí na oběť a srazí ji předními tlapami k zemi.
3)Gepard svou oběť zadusí tím, že svými silnými čelistmi stiskne její hrdlo. Potom ji zpravidla odtáhne na bezpečné místo, kde ho při hodování nevyruší ostatní velké savanové šelmy.
VÝSKYT-Především v jižní a východní Africe, vzácně ještě v oblasti od Íránu po západní hranice Indie.
OCHRANA DRUHU-Gepard náleží mezi ohrožené druhy živočichů. Dříve byli gepardi ve velkém loveni pro kožešinu, nyní je ohrožuje především ničení jejich životního prostředí a úbytek vhodné kořisti. V Indii býval gepard kdysi velmi hojný, ale od 50. let je zde považován za vyhubeného.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Loris Loris | Web | 22. června 2010 v 18:14 | Reagovat

Ahoj, pěkný článek :)
Jestli chceš, koukni se na fotku geparda co jsem fotila:
http://bloguju.kvalitne.cz/2010/06/Gepard.html ;)

2 Amber, Katty, Kerri a Cathinie Amber, Katty, Kerri a Cathinie | Web | 14. ledna 2014 v 19:18 | Reagovat

Uzasny!!!!!!! To je moje nej zviratko. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama