Jaguár

22. října 2008 v 17:12 | jája |  šelmy
Jaguár je největší kočkovitou šelmou Jižní a Střední Ameriky. Ve volné přírodě se dnes vyskytuje již jen velmi vzácně. Je to důsledek obliby atraktivní jaguáří kožešiny, pro kterou byl v minulosti loven.
Jaguár obývá rozmanitá životní prostředí, od tropických pralesů přes travnaté pampy až po husté rákosiny a křovinaté porosty mořských břehů. Vyskytuje se dokonce i v takových otevřených oblastech, kde pro něj tráva a skaliska tvoří dostatečný úkryt pro úspěšný lov.
ZPŮSOB ŽIVOTA-Dospělí jaguáři jsou samotářská zvířata, samec a samice se setkávají na určitý čas jen v období námluv. Mláďata zůstávají s matkou po celé první dva roky svého života, než se zcela osamostatní a založí si vlastní lovecké teritorium. Velikost území, které jaguár potřebuje k obživě, jě závislá na nabídce potravy. Pokud se v něm nachází dostatek potravy, jako je tomu například v nenarušených pralesích, spokojí se jaguár s teritoriem o průměru asi až pět kilometrů. Při nedostatku vhodné potravy - to se stává třeba v oblastech, kde byl prales vykácen - se dokonce může stát, že jaguár potřebuje areál o rozloze 500 čtverečních kilometrů, tedy rozlohu asi třicekrát větší, než je obvyklé.
POTRAVA A LOV-Jaguáři sice dovedou velmi dobře lézt po stromech, nicméně nejraději loví na zemi, a to především v noci. Někdy však šplhají do větví, aby zde číhali na kořist. Tyto kočkovité šelmy dovedou výborně běhat na krátké vzdálenosti, ale rychle se unaví. Úspěch jejich loveckých pokusů závisí na tom, zda se jim podaří přiblížit se k oběti dostatečně blízko, aby ji mohli překvapit rychlým útokem. Největší část potravy jaguára tvoří lesní zvířata od velikosti myši až po jelena. Jaguár je ale také skvělý plavec a loví též ryby, žáby, želvy a malé aligátory nebo anakondy. Mimořádně šikovný je jaguár v rybaření. Bez pohnutí vyčkává na skalnatém břehu nebo větvi rostoucí nad vodou. Když mu proud přinese na dosah rybu, uchopí ji tlapami a vytáhne z vody. Po úspěšném lovu si nejprve odnese kořist do úkrytu a teprve pak ji začne požírat.
ROZMNOŽOVÁNÍ-O rodinném životě divoce žijících jaguárů toho zatím nevíme mnoho.Jaguáři byli dlouhá léta loveni kvůli své krásné kožešině. V šedesátých letech bylo jen v brazilské části amazonského pralesa každoročně uloveno přes 1000 těchto krásných šelem. Lovci se během let stali ve vyhledávání a zabíjení jaguárů opravdovými znalci, ale pozorování způsobu jejich života nevěnovali příliš pozornosti. Dnes mají přírodovědci velké těžkosti v přírodě vůbec najít nějaké jaguáry, protože jich zbylo velmi málo. Většina informací o nich pochází jen ze zoologických zahrad, kde se jaguáři rozmnožují bez větších problémů. Zdá se, že se samec a samice ve volné přírodě setkávají jen kvůli páření. Samec krátce po páření samici opouští a ta se pak o celou výchovu mláďat stará sama. Jaguáří samice přivádí na svět v jednom vrhu jedno až čtyři mláďata. Ta jsou po narození slepá a váží pouhých 700 až 900 gramů. Po dvou týdnech se malým jaguárkům poprvé otevírají oči. V následujících týdnech začínají prozkoumávat své nejbližší okolí a až ve stáří šesti měsíců vycházejí společně s matkou poprvé na lovecké výpravy. Mladí jaguáři žijí a loví dohromady s matkou první dva roky svého života, poté ji opouštějí a hledají si vlastní teritorium.
JAGUÁR A ČLOVĚK- V dřívějších dobách člověk lovil jaguáry na celém území mezi Arizonou a Argentinou. Vinou bezohledného lovu byli však v mnoha oblastech buď zcela vyhubeni, nebo se stali vzácnými. V některých státech rychlé mýcení pralesů a jejich přeměna na pastviny pro dobytek dokončily započatou ,,práci´´ lovců. Pouze v horní venezuelské části orinocké pánve jsou ještě jaguáři v hojném počtu, ale ve zbývajících oblastech jim skutečně hrozí vyhubení. V Argentině přežívá jako vzácný poklad posledních dvě stě jedinců. Situace je tak krizová, že se zanedlouho jaguáři budou rozmnožovat již jen v zoologických zahradách. Někde mají jaguáři pověst lidožroutů. Vypráví se ale lovecká historka, podle níž jeden jaguár sledoval v pralese člověka celé kilometry, nakonec však zcela nehlučně zmizel, jako by se po něm zem slehla. Je pravděpodobné, že toto zvíře pouze ,,vyprovázelo´´ člověka za hranice svého teritoria. Pokud by jej opravdu chtělo zabít, mělo k tomu nesčetně dobrých příležitostí.
DŮLEŽITÉ ZNAKY
Tělesné rozměry:
Výška: 68-76 cm
Délka: 112-185 cm, ocas 45-75 cm
Hmotnost: samec 55-100 kg, samice 45-90 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: v 3. roce
Období páření: v tropech celoročně, na hranicích oblasti výskytu časně na podzim.
Doba březosti: 93-110 dní
Počet mláďat: 1-4
Způsob života:
Chování: samotářský lovec, s výjimkou doby rozmnožování
Potrava: savci žijící na zemi, domácí zvířata, ryby, žáby, želvy a malí aligátoři
Délka života: v zajetí až 22 let
Příbuzné druhy:
Jaguár náleží mezi tzv. velké kočky - lev, tygr, levhart a irbis.
VÝSKYT-Ve Střední a Jižní Americe od jihozápadu Spojených států až po Patagonii. Největší jaguáři žijí v oblasti Mato Grosso v Brazílii.
OCHRANA DRUHU- Všech osm poddruhů jaguára je velmi ohroženo. Některé z nich se sice úspěšně rozmnožují v zoologických zahradách, ale v přírodě jsou prakticky vyhubeny. Největším nebezpečím pro zbývající jaguáry je postupná přeměna jejich životního prostředí na ornou půdu a přetrvávající lov.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 agata agata | E-mail | 8. ledna 2011 v 17:30 | Reagovat

docela ujde znam lepsi a fajnovejsi

2 Ingrid Ingrid | 9. května 2012 v 22:58 | Reagovat

Skvělé, velmi mi to pomohlo! ;)

3 Leriane Leriane | Web | 13. listopadu 2014 v 19:38 | Reagovat

Informace jsem využila k projektu, moc děkuju :)

4 Petr Petr | 3. ledna 2016 v 10:13 | Reagovat

Pomohl mí s úkolem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama