Levhart

22. října 2008 v 17:08 | jaja |  šelmy
Levhart je známý svým charakteristickým vzorem srsti, který mu zaručuje dokonalé maskování.Má neobyčejně bystré smysly a je obávaným lovcem.
Levhart dává přednost krajině porostlé stromy.Vyskytuje se však i ve zcela odlišnýh oblastech,jakými jsou polopouště nebo území téměř bez vegetace v horách těsně pod hranicí sněhu.Základní barva jeho srsti se pohybuje od plavé po černou.
ZPŮSOB ŽIVOTA-Po většinu svého života je levhart samotářem žijícím na přesně vymezeném území. Vyjímku představuje pouze období rozmnožování, kdy se zvířata obou pohlaví setkávají, a doba, kterou tráví mláďata společně s matkou.Důvodem je ta skutečnost , že kdyby v jednou teritoriu lovilo více levhartů, představovali by navzájem silnou potravní konkurenci a plašili b si zvěř.Levhart si stejně jako ostatní kočkovité šelmy značkuje své území močí a hlubokými stopami drápů na jednotlivých kmenech stromů.Tam, kde je hodně zvěře, jsou území levhartů menší než v oblastech, kde je o potravu nouze. Samec má teritorium zpravidla větší než samice. Oblast, kde žije jeden samec, se může překrývat s územím jedné nebo více samic.
POTRAVA A ZPŮSOB OBŽIVY-Levhart vychází na lov obvykle za svítání nebo za soumraku a při lovu kombinuje číhání v záloze s bleskovým útokem.Levhart je inteligentní zvíře.Při lovu je schopen bystře vyhodnotit situaci a využít vhodnou příležitost k útoku.Někdy například nehybně a bez hlesu číhá na větvi stromu a pak na nic netušící oběť skočí z výšky,většinou se ale ke své oběti obratně a nehlučně připlíží po zemi a zblízka se na ni vrhne několika mohutnými skoky.Levhart zabíjí oběť okamžitě, ranou tlapy do vazu nebo stisknutím šíje čelistmi.Ulovenou kořist, která je často stejně těžká, někdy dokonce ještě těžší než on sám, většinou vytáhne na strom a zavěsí do vidlice mezi větve, aby ji uchránil před hyenami a šakaly. Když se levhart nasytí, jeho první cesta vede většinou k vodě, aby se napil.Levhart loví celou řadu zvířat-paviány,prasata bradavičnatá,středně velké antilopy,malé savce a ptáky. Někteří levharti si zvlášť oblíbí jeden druh kořisti, kterému pak důsledně dávají přednost.
ROZMNOŽOVÁNÍ-Období paření je jedinou příležitostí, kdy se zvířata obou pohlaví setkávají a tráví spolu šest nebo sedm dní. Když je samice připravena k páření, přiláká samce silným pachem moči,kterou rozstřikuje na kmeny stromů. Po páření se samec ihned vrací do svého teritoria, aniž by se sebeméně zajímal o narození nebo odchov mláďat. Po krátké, přibližně tříměsíční březosti přicházejí v dobře skrytém doupěti na svět dvě až tři mláďata. Delší březost, která pochopitelně znesnadňuje lov, by samici příliš oslabila a potom by jí dělalo problémy uživit sebe i mláďata. Mláďata se rodí slepá a zcela bezmocná. Váží pouhých 430 až 570 gramů. V jednou vrhu může být až šest mláďat, ale obyčejně přežívají jen dvě. Krásně modré oči, typické pro mláďata všech kočkovitých šelem,se malým levhartům otevírají po devíti dnech. Až do této doby jsou také skvrny na jejich srsti naznačeny tak slabě, že mláďata vypadají jako jednobarevná. Mládí levharti zůstávají s matkou poměrně dlouhou dobu, zpravidla dva roky. Dokud jsou velmi malá, přenáší je samice vždy po několika dnech do nového úkrytu,aby nezůstávala dlouho na jednom místě a nestala se obětí lvů, hyen nebo dokonce levhartích samců. Po dobu, kterou tráví s matkou, se mládí levharti od ní učí lovit a ukrývat potravu ve větvích stromů.
LEVHART A ČLOVĚK-Lidé pronásledovali a lovili levharta po celá staletí především pro jeho nádhernou srst. Odhaduje se, že ve východní Africe bylo jen na začátku šedesátých let zabito přes 50 000 levhartů. Dnes patří levhart mezi chráněné druhy. Přesto ho farmáři na svých pozemcích, pastevci a různí dobrodruzi loví stále. Ačkoliv levhart občas způsobí škodu ve stádech domácích zvířat, uznávají dnes farmáři většinou i jeho pozitivní význam v tom, že udržuje v rozumných mezích stavy paviánů a prasat bradavičnatých, kteří úrodě škodí nejvíce. V místech, kde byli levharti vyhubeni, způsobila stáda těchto zvířat zemědělcům nesmírné ztráty.
DŮLEŽITÉ ZNAKY
Tělesné rozměry:
Výška v kohoutku: 50-60 cm
Délka: 100-130 cm
Hmotnost: 65-80 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 2,5-3 letech
Období rozmnožování: v tropech po celý rok, jinde na jaře
Délka březosti: 90-112 dní
Počet mláďat: 2-3
Způsob života:
Chování: samotář žijící velmi skrytě
Potrava: velcí i malí savci a ptáci
Délka života: v přírodě 12 let, v zajetí až 20 let.
Příbuzné druhy:
Nejbližším příbuzným levharta je jihoamerický jaguár, který má velmi podobnou barvu a kresbu srsti, ale je celkově mohutnější.
Dokonalé maskování:
Kontrastní zbarvení a vzor srsti umožňují levhartovi tak účinné maskování, že v prostředí, které obývá, je téměř neviditelný, ať již sedí na stromě nebo se plíží travou. Díky svému zbarvení a schopnosti téměř bezhlučného pohybu se dostane až do bezprostřední blízkosti své kořisti, aby mohl znenadání vyrazit k útoku.
VÝSKYT-Ve velké části Afriky a v jižní Asii od Středního východu po Dálný východ na území bývalého Sovětského svazu, Koreje, Číny, Indie a Malajsie.
OCHRANA DRUHU-Počet zvířat v přírodě rychle klesá. Z Malé Asie , Mandžuska a mnoha dalších oblastí, které kdysi obýval, téměř docela zmizel. Obchodníci souhlasili s omezením mezinárodního obchodu s levhartími kožešinami.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama