O5 tučňák císařský

28. října 2008 v 13:47 | jaja |  tučňáci
Tučňák Císařský


-je až 120 cm vysoký
-váží přes 10 kg
-hnízdí na ledových březích antarktidy v době, kdy panuje dlouhá polární noc a kdy teplota klesá na 30-50 ºC pod bod mrazu
-odolávají drsnému antarktickému podnebí a vysedávají v té době své jediné vejce
-sameček si pokládá vejce na nohy,aby neleželo na ledě,a svrchu je přikrývá tlustým záhybem břicha
-mládě se líhne asi po dvou měsících
-samec po celou tu dobu zůstává o hladu a teprve po vylíhnutí mláděte se jde do moře nakrmit a střídavě se samicí pak přináší mláděti potravu
-mláděse dlouho drží v úkrytu peří mezi nohama rodičů,aby nezmrzlo
-teprve začátkem polárního dne mláďata dorůstají a pak se spolu s rodiči vydávají na cestu k moři,které je často vzdáleno mnoho kilometrů od hnízdiště
-v moři loví tučňáci potravu, ryby a různé korýše
žijí vesměs v obrovských společných koloniích
Něco víc...
Tučňák císařský je ze všech tučňáků nejlépe přizpůsoben těm nejchladnějším klimatickým podmínkám.Tučňák požírá hlavně korýše, dále pak ryby, nebo třeba hlavonožce. Plave podobně jako delfín. Chvíli pod vodou a chvíli nad hladinou. Někdy loví i ve skupinách. Ve vodě je téměř pořád. Shání potravu, aby v době půstu (tj. v době rozmnožování) vydržel bez jídla. Vytváří si tak velkou vrstvu podkožního tuku.Jeho tělo je jako stvořené k plavání. Díky jeho tvaru klade minimální odpor vodě. Plave rychlostí 5-10 km/h, ale na krátké vzdálenosti dokáže vyvinout rychlost i 20-30 km/h.Pod vodou vydrží maximálně 18 minut. Jeden tučňák se potopil do hloubky 382 m a po dvou minutách přestávky ještě jednou do hloubky 370 m. Jestli to bylo běžné počínání, nebo "tučňácký" rekord, to není jisté, stejně jako to, jak mohou vydržet tak obrovský tlak v takové hloubce. Na začátku antarktické zimy je pro tučňáky čas rozmnožování. Opouštějí volné moře a vydávají se ve skupinách (někdy až 10 000 jedinců) na svou cestu. Kráčejí v řadě za sebou. Jdou velmi pomalu (1-2 km/h), ale zato velmi vytrvale. Celou dobu nejí (ztratí za čtyři měsíce 25-40 % své hmotnosti) a zastavují se jen na spaní. Někteří jdou a jiní se kloužou po břiše. Až dorazí na místo rozmnožování, utvoří si dvojce (samec a samice), které jsou každý rok jiné. Svého partnera poznají podle hlasu. Musí si ho zapamatovat, aby ho poznali mezi tisíci jinými tučňáky. Každý tučňák má jiný hlas. Za 10-15 dnů po páření snášejí samice jediné, 450 g těžké vejce. Samice a samec si po snesení vajíčka několik hodin zpívají. Poté samice předává vejce samci. Samice zanedlouho samce opustí a jde do vody po potravu, protože už 40-50 dní nejedla. Samec musí ještě zůstat s vajíčkem, které má ve své "kapse", kde teplota neklesne pod 34 °C. Kapsa je mezi nohama a břichem. Vajíčko je chráněné kůží, která břicho obemkne a nemůže tam tak pronikat ledový vzduch. Mláďata se sdružují do skupin. Tisknou se k sobě a vzájemně se zahřívají, protože teplota někdy klesne i na -50°C.
Peří tučňáků nedokáže žádný vítr nadzdvihnout ani profouknout. Tvoří 87 % tepelné izolace. Těch zbývajících 13 % izolace zajišťuje podkožní tuk. Tučňák císařský je největší z tučňáků. Žije na Antarktidě. Jeho ocas je malý a slouží jako kormidlo. Jeho peří je vodovzdorné a obsahuje vrstvu vzduchu. Nad očima má tučňák "solné žlázy", které vylučují z těla přebytek soli. Při jeho pelichání to není jako u jiných zvířat. Nová pera vytlačí ty stará a tučňák tak není nikdy na nějakém místě bez srsti. Jejich nohy mají plovací brány. Jsou robustní a na dlouhých prstech jsou silné drápy, které usnadňují chůzi po ledu. Dožívají se asi 30 let.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama