Puma

22. října 2008 v 17:05 | jájík |  šelmy
Puma,která bývá také nazývána horský nebo stříbrný lev, je velmi přizpůsobivá divoká kočka. Obývá stejně dobře hory pokryté sněhem jako tropický deštný les.
Dlouhá, štíhlá puma je velmi silné zvíře, které může skolit i větší kořist, například jelena, a to pouze jediným úderem nebo kousnutím. Její zbarvení je různorodé, nejobvyklejší je však červená nebo hnědá barva. V Patagonii bývá často červeno nebo stříbřitě šedá.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ-Puma se vyskytuje jak v lesích severní Kanady, tak ve skalnatých, rozeklaných skalinách USA nebo v tropických deštných pralesích Brazílie. V Argentině žije na pampách a její území výskytu sahá až po nejjižnější oblast Jižní Ameriky. Můžeme ji spatřit u mořské hladiny i ve vysokých horách ( až po 4500 metrů nad mořem ). Kromě doby rozmnožování žijí pumy v dutinách, skalních rozsedlinách a v hustě rostoucí vegetaci, méně už ve stálých stavbách. Ačkoliv tyto obratné divoké kočky mohou žít v extrémních teplotách, obvykle v zimě opouštějí svůj horský revír a následují jeleny i další kořist. Místa, kde se puma zdržuje, si volí podle povahy krajiny.
POTRAVA A LOV-Puma loví jako typický masožravec, ze zálohy, nejčastěji při ranním rozednění nebo za večerního soumraku. V neobydlených oblastech vycházejí pumy na lov i za dne. Puma číhá na svoji kořist, stejně jako jiné kočky, a pronásleduje ji, je-li to třeba. Pak skočí zezadu na zvíře a usmrtí je na místě zakousnutím do šíje zuby ostrými jako dýka. Puma je tak silná, že si dokáže kořist odnést v tlamě nebo ji odtáhnou z cesty. Pumy mají zpravidla velká loviště a loví prakticky vše, co se nabízí, od myši až po losa. Hlavní potravu (až sedmdesát pět procent ) tvoří všude, kde se vyskytují, jelenovití. Pokud nemůže ulovit jelena, loví i ostatní zvířata, domácí nevyjímaje. Malá zvířata sežere puma celá, z velkých sežere jen kus. Je-li puma nasycena, uchýlí se do úkrytu a oddá se spánku. Nezůstává u kořisti, vzdálí se i půl míle daleko. Často se nespokojí s usmrcením jednoho zvířete a stává se škůdcem stád. Nikdy neodvleká kořist daleko od místa, kde ji ulovila. Pumy jsou sice vynikající skokani a dobří běžci na krátké tratě, při lovu se však rychle unaví. Když zvíře přežije první útok pumy, má obvykle dobrou šanci se zachránit. Jen výjimečně se puma dělí o svoji kořist s ostatními. Pumy svůj revír obvykle nehájí a také nezkoušejí ulovit cizí kořist.
ROZMNOŽOVÁNÍ-Revíry samců pum se mohou překrývat se samičími, což vede k získávání informace, kdy je samice v říji. Může to být v různou roční dobu, i když pumy v Severní Americe zpravidla vrhají mláďata na konci zimy nebo v prvních jarních měsících. V době páření, která trvá přibližně dva týdny, opouštějí samci a samice svůj obvyklý samotářský způsob života a společně loví i spí. Samice přivádí na svět dvě až šest mláďat. Doupě si puma zakládá ve stromových dutinách nebo ve skalních štěrbinách. Pumy jsou stejně dobré matky jako jiné kočky. Doupě opouští jen na nezbytně krátkou dobu. Na mláďata volá hlasem ,,mier´´. Mláďata jsou při narození slepá a mají skvrnitou srst, která jim zůstává až do stáří šesti měsíců. Asi tři měsíce sají mateřské mléko, ale již od stáří šesti týdnů začínají žrát maso.V devíti měsících již sama loví, ale zůstávají obvykle ještě dva roky společně se samicí. I potom mláďata spolu setrvávají často ještě po několik měsíců.
PUMA A ČLOVĚK- Dříve byla puma rozšířena po celé Severní, Střední i Jižní Americe. Dnes je na mnoha místech původního rozšíření již zcela vyhubena a v mnoha oblastech jí vyhubení hrozí. Hlavními viníky jsou chovatelé dobytka, kteří pumy bez uvážení střílejí, aby ochránili svá telata a krávy. V některých oblastech jsou dnes pumy chráněny zákonem. V těchto místech se jejich stavy zvyšují. Vzápětí však dochází k tomu, že v oblasti,původně s přemírou jelenů, opět nedostačuje potrava, která by uživila rostoucí populaci. Je to jeden z příkladů, jak člověk pronásleduje predátory pod záminkou, že jsou škodliví.
DŮLEŽITÉ ZNAKY
Tělesné rozměry:
Výška: výška těla v kohoutku 65-75 cm
Délka těla: 110-160 cm
Délka ocasu: 67-78 cm
Hmotnost: 36-90 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: samci nejdříve ve 3. roce, samice ve 2,5 letech
Doba rozmnožování: není určena
Délka březosti: 90-96 dnů
Počet mláďat ve vrhu: 2-6 mláďat
Způsob života:
Chování: samotářské, většinou je aktivní za soumraku a v noci
Potrava: především jelenovití, ale může lovit i jiné savce
Délka života: až 18 let
Příbuzné druhy:
Rozlišujeme více ras pum, z nichž dvě patří mezi ohrožené : F.c.coryi a F.c.couguar.
Pohyblivost pumy:
Puma je známa svou velkou silou, vytrvalostí i pohyblivostí. Dokáže skočit naráz až sedm metrů do dálky, někdy ale skáče až dvakrát tak daleko.
Puma, která často zmizí v hustém listí stromu, umí vyskočit až pět a půl metru vysoko do větví. Často se vyšplhá ještě výše, aby měla lepší rozhled. Skáče až z dvacetimetrové výšky, aniž by se zranila.
VÝSKYT-V Severní a Jižní Americe od jižní Kannady po Patagonii.
OCHRANA DRUHU- Puma patří mezi druhy, které jsou chráněny. Nelze se však domnívat, že zemědělci a chovatelé dobytka její výskyt vítají. Mnohé pumy bývají zastřeleny při ochraně stáda, i když domácí zvířata puma napadá jen zřídka.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlk Vlk | E-mail | Web | 23. dubna 2017 v 17:29 | Reagovat

Pumy jsou super:)
Prave jsme pridali tricko s pumou na nas e-shop tak kdyztak mrknete:)
https://www.zvirecitricka.cz/Panska-tricka/Tribal-puma

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama