šakal prériový

24. října 2008 v 17:40 | jaja |  šelmy

Kojot prériový

Jak číst taxobox
Kojot prériový
Kojot prériový
Kojot prériový
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:psovití (Canidae)
Rod:Canis
Druh:kojot prériový (Canis latrans)
Binomické jméno
Canis latrans
Say, 1823
Kojot prériový (Canis latrans) je severoamerická šelma z čeledi psovitých. Jeho jméno pochází z aztéckého slova coyōtl, což by se dalo přeložit jako zpívající pes.

Obsah

Rozměry

  • Výška v kohoutku: 60 cm
  • Délka: 100 cm
  • Hmotnost: samci - 15-20 kg

Rozšíření

Kojoti původně žili na skalnatých rovinách v severním Mexiku, odkud postupně pronikali dále na sever. Dnes je můžeme nalézt v celé Severní Americe, od pouští a polopouští na jihozápadě až po Aljašku.


Potrava

Kojot je masožravec. Loví hlodavce, malé ptáky, různé vodní živočichy, ale i vidlorohy. Živí se také zdechlinami, v blízkosti lidských sídel požírá odpadky. V nouzi se dokáže spokojit jen s trávou a ovocem. Není pravda, že útočí na člověka.


Rozmnožování

Kojotí říje probíhá od února do března. Samci sice mezi sebou bojují, konečná volba však závisí na feně, která si tak může vybrat i poraženého. Takto vzniklé páry spolu zůstávají po celý život. Před porodem si samice za pomoci svého partnera vybuduje doupě, jež se stane útočištěm pro ni a pro štěňata. Někdy kojoti obsadí jezevčí nebo liščí noru. Po devítitýdenní březosti vrhne fena čtyři až deset mláďat, která kojí 7-10 týdnů. Ve stáří tří až čtyř týdnů jsou štěňata schopna přijímat pevnou stravu. Samec se stará o přísun potravy a hlídá okolí brlohu. Dovnitř však již nevstupuje. Do dosažení úplné dospělosti, tj. do věku 20 měsíců, doprovázejí mladí kojoti své rodiče, pak se osamostatňují a zakládají si vlastní rodiny.

Způsob života

Kojot prériový v Národním parku Grand Teton
Kojot prériový v Národním parku Grand Teton
Kojoti žijí v párech nebo v rodinných smečkách. Pečlivě hlídají hranice svého teritoria, jež si značkují močí a trusem.

Uctívané i zatracované zvíře

Kojot hraje významnou roli v mytologii severoamerických Indiánů, kde často vystupuje jako potměšilý šibal, který na jedné straně ostatním tvorům pomáhá, ovšem na druhou stranu si z nich tropí nejapné žerty nebo se je snaží všemožně přelstít, aby získal to, co chce. Ne vždy mu ale jeho plány vyjdou. Některé kmeny ho považují za stvořitele světa.
Bílí farmáři však mají na kojoty jiný názor. Mnoho z nich je přesvědčeno, že tato zvířata jsou úhlavními nepřáteli jejich stád dobytka, a proto je nemilosrdně střílejí. Ročně je tak v USA zabito na 90 000 kojotů. Ve skutečnosti kojoti napadají ovce a telata pouze tehdy, není-li v oblasti dostatek potravy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Đ€&Đ G!RŁ Đ€&Đ G!RŁ | Web | 24. října 2008 v 19:13 | Reagovat

jj, sem emo... teda částečně, ne úplně... ;) Rodiče mi to nedovolí... :(

2 sandra sandra | E-mail | 25. října 2008 v 19:05 | Reagovat

Máš to hezký!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!seš šikovnej

3 sandra sandra | E-mail | Web | 25. října 2008 v 19:06 | Reagovat

máš to hezký!!!!!!!!!!!!!!§seš šikovnej

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama