Vlk etiopský

25. října 2008 v 19:23 | jaja |  šelmy

Vlček etiopský

Jak číst taxobox
Vlček etiopský
Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:psovité (Canidae)
Rod:Canis
Binomické jméno
Canis simensis
Ruppel, 1840
Rozšíření vlčka
Rozšíření vlčka
Vlček etiopský (Canis simensis nebo Simenia simensis) je velmi vzácná psovitá šelma, která žije pouze v Etiopii.
Tento nesmírně zajímavý vlček není poddruh vlka, ale jeho příbuzným, ačkoliv ještě donedávna se věřilo, že jde o druh lišky a to především díky jeho zvláštní stavbě těla a typicky liščím znakům jako jsou dlouhé uši, čenich a nohy, silný huňatý ocas a především hnědo rezaté zbarvení s konbinací bílých a černých skvrn na ocase a břichu.
Jde o jednoho z nejmenších psovitých vůbec. V dospělosti dosahuje v kohoutku velikosti pouhých 60 centimetrů a hmotnost samců je maximálně 18 kilogramů. U samic platí stejné měřítko rozdílu mezi psi a fenami jako u všech psovitých šelem. Velikostí i hmotností je mnohem drobnější.
Jedním z důvodů je samozřejmě prostředí, ve kterém se vyvíjel a jehož drsné podmínky z něj učinily lehkého a vytrvalého lovce, schopného skrývat se v nízkých keřích a obratně se pohybovat na skalnatém povrchu.
Existuje hned několik pojmenování pro toto podivné stvoření: pro svou podobnost s liškou byl dlouho označován jako liška habešská, domorodci jej nazývají ky kebero, což znamená červený šakal.
I přesto, že není nikterak významným zástupcem psovitých šelem, je výjimečný hned v několika bodech: vyskytuje se pouze ve dvou velmi malých oblastech Afriky - přesněji Etiopie, jak název napovídá. Sem se dostal již na konci poslední doby ledové z oblastí západní Evropy a dnešního Ruska. Žijí na horských pustinách v nadmořské výšce až 3.000 m.n.m.
Vlčci se specializovali na lov velkých hlodavců, mláďat větších savců a také patří mezi mrchožrouty, čímž stejně jako jiní psovití funguje v tamnějším ekosystému jako strážce rovnováhy a "eliminátor" slabých jedinců, kteří by beztak uhynuli. Tento přirozený stav věcí se však drasticky mění díky činnosti člověka, jehož stáda dobytka spásají a ničí prostředí, ve kterém se zdržuje přirozená kořist vlčka. Jeho další výjimečnou vlastností, která však napomáhá vyhubení je fakt, že vlček etiopský nemá přirozený strach z lidí, a tak se stává snadným terčem. Dnešní populace je odhadována na pouhých 500 - 600 jedinců a řadí se tak mezi ohrožené druhy.
Co se týče jejich společenského života, i tady existuje velká zvláštnost. Vlček etiopský je ve dne lovec samotář a po setmění se instinktivně združuje do smeček o maximálně sedmi jedincích, aby si zajistil bezpečí.
Páří se na přelomu podzimu a zimy. Vrh čítá přibližně sedm štěnat, jejichž rodiči může být pouze Alfa-pár (vůdci smečky - samec s družkou) a jejich výchova začíná v norách a za přítomnosti členů smečky, což jsou již shodné znaky s ostatními psovitými (vlky). Organizace na ochranu přírody mají proti tradičním zvykům etiopských obyvatel pramalou šanci na zlepšení situace, ale doufají, že cílenými ochrannými prostředky a sledováním jednotlivých smeček dospějí alespoň ke stagnaci přežívajícich kusů a zajištění jejich klidného rozmnožování.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Đ€&Đ G!RŁ Đ€&Đ G!RŁ | Web | 25. října 2008 v 21:54 | Reagovat

ahojky, tak už sem doma... ale nějak tě tu na icq nemám... tak si mě pls přidej znovu nebo mi písni na blog tvoje icq... díky papa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama